Downloadpagina van Vragentrein

Klik op de trein om Vragentrein te downloaden.

 

Systeemeisen.

Draait onder: Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 10.
Schermresolutie: Ware kleuren, Minimaal 1024 bij 768.


Stand-alone installatie.

Na het downloaden van Vragentrein, kan men ervoor kiezen om het installatieprogramma (setupvt.exe) gelijk te openen of om het op te slaan. Het laatste kan wel eens handig zijn als je het op een CD of USB-stick wilt zetten.
Klik na het openen steeds op 'Volgende', 'Installeren' en 'Ja'.


Vragentrein starten.

Windows Vista en Windows 7
De icoontjes van Vragentrein, te weten: Vragentrein-leerling, Vragentrein-leraar en Handleiding-Vragentrein worden onder het startmenu gezet in de map Vragentrein.
Windows 8 en Windows 10
De icoontjes zijn terug te vinden op drie van de tegeltjes.


Server installatie.

Download Vragentrein naar een plek op de server.
Het programma maakt zelf een nieuwe map op deze plek aan genaamd 'vragen'.
Hierna wordt gevraagd waar de mappen met Data, Resultaten en Namen moeten komen. Standaard worden die onder de map 'vragen' gezet, maar je kunt ook voor een andere locatie kiezen.


Rechten.

Houd er rekening mee dat iedereen rechten moet hebben om te schrijven en nieuwe bestanden aan te maken in de map waar de resultaten staan ('result'), anders kan het programma de resultaten niet wegschrijven. In de map 'namen' moet geschreven kunnen worden door iedereen die leerling-namen gaat invoeren. De map 'data' moet te bewerken zijn voor mensen die zelf nieuwe Vragenseries gaan maken.


Namenlijsten gebruiken uit Woordkasteel.

In Vragentrein kunnen de namenlijsten uit Woordkasteel en/of Sommenplaneet gebruikt worden. Dat scheelt weer extra invoerwerk.
Bij installatie van Vragentrein wordt een poging gedaan om het programma Woordkasteel/Sommenplaneet en de locatie van zijn namenlijsten op de computer of de server te vinden. Vervolgens wordt de gebruiker gevraagd of hij of zij deze locatie ook voor de namenlijsten van Vragentrein wenst te gebruiken.


Icoontjes uitdelen.

Na installatie kunnen er van de programma's 'leervraa.exe', 'vragen.exe', en 'vragentr.chm' (resp. het leerlingenprogramma, het lerarenprogramma en de handleiding) snelkoppelingen gemaakt worden naar de bureaubladen van de gebruikers.


Het bestand vragen.ini

In de installatiemap van Vragentrein staat ook het bestandje 'vragen.ini'.
Hierin kun je zien waar Vragentrein de mappen 'Data', 'Resultaten' en 'Namen' gaat zoeken.
Deze paden kunnen eventueel gewijzigd worden.